Fysiotherapie en revalidatie na Covid-19

Het coronavirus kan een grote impact hebben op uw conditie en kracht. Ook klachten als kortademigheid en extreme vermoeidheid kunnen na het coronavirus nog lang aanhouden. Daarom is het van belang om na herstel van het virus snel te starten met de revalidatie, zodat u uw dagelijkse bezigheden weer kunt hervatten. Een gespecialiseerde fysiotherapeut stemt met u een persoonlijk beweegprogramma af rekening houdend met uw specifieke situatie.

Fysiotherapie bij herstel na coronavirus (COVID-19)

Het is aan te raden om zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Ook als u niet in het ziekenhuis hebt gelegen terwijl u ziek was, kan begeleiding door een fysiotherapeut nodig zijn, omdat u langdurig inactief bent geweest en klachten als extreme vermoeidheid, kortademigheid, of conditie- en krachtverlies ervaart.
De fysiotherapeut kan u helpen om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. Samen gaat u aan de slag om uw conditie, kracht en fitheid weer te verbeteren.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij dit herstel?

Zeker na een periode van opname in het ziekenhuis kan het herstel lang duren en is fysiotherapie aan te bevelen om de draad weer op te pakken. Klachten die kunnen ontstaan:
  • Verminderde longcapaciteit
  • Verminderde ademspierkracht
  • Zwakte van de spieren door langdurig niet bewegen
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Pijn en/of stijfheid aan de gewrichten
  • Algeheel gevoel van vermoeidheid
  • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen (ADL)
  • Depressie en/of angstgevoelens
  • Posttraumatische stresssyndroom
Ook als u niet in het ziekenhuis gelegen hebt, kan het zijn dat u klachten heeft zoals kortademigheid, vermoeidheid, kracht en conditievermindering en/of concentratieproblemen waardoor u bijvoorbeeld moeite hebt om uw werk of uw dagelijkse activiteiten en hobby’s op te pakken.
Het doormaken van een corona infectie is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal belastend. Het is mogelijk dat u hierdoor angst- of somberheidsklachten hebt ontwikkeld waardoor u het vertrouwen in uw lichaam kunt kwijtraken. Voor uw verdere herstel kunnen onze therapeuten u helpen om hier weer grip op te krijgen. Indien nodig kan dit in samenwerking met de huisarts ergotherapeut of psycholoog.

Het maken van een afspraak

Voor het maken van een afspraak is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Aan de hand van een intake stellen we een individueel behandelprogramma op maat voor u samen. Afhankelijk van uw specifieke situatie vindt de revalidatie plaats bij u aan huis of middels een trainingsprogramma in onze praktijk.