Fysiotherapie en revalidatie na COVID-19

Het coronavirus kan een grote impact hebben op uw conditie en kracht. Ook klachten als kortademigheid en extreme vermoeidheid kunnen na het coronavirus nog lang aanhouden. Daarom is het belangrijk dat u na herstel van het coronavirus zo snel mogelijk start met de revalidatie, zodat u uw dagelijkse bezigheden weer kunt hervatten. Een gespecialiseerde fysiotherapeut stemt een persoonlijk beweegprogramma met u af, rekening houdend met uw specifieke situatie.

Fysiotherapie bij herstel na coronavirus (COVID-19)

Het is aan te raden om zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Ook als u niet in een ziekenhuis heeft gelegen toen u het coronavirus doormaakte, kan begeleiding door een fysiotherapeut nodig zijn voor het herstel. U bent langdurig inactief geweest en ervaart vaak klachten als extreme vermoeidheid, kortademigheid, of conditie- en krachtsverlies en verlies van spierkracht in het hele lichaam.
De fysiotherapeut kan u helpen bij het leren omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Samen gaat u aan de slag om uw conditie, kracht en fitheid te verbeteren en weer op peil te brengen.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij dit herstel?

Zeker na een periode van ziekenhuisopname, kan het herstel lang duren. Fysiotherapie is dan aan te bevelen zodat u de draad weer sneller kunt oppakken. Klachten die kunnen ontstaan:
  • Verminderde longcapaciteit
  • Verminderde ademspierkracht
  • Zwakte van de spieren door langdurig niet bewegen
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Pijn en/of stijfheid aan de gewrichten
  • Algeheel gevoel van vermoeidheid
  • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen (ADL)
  • Depressie en/of angstgevoelens
  • Posttraumatische stresssyndroom
Ook als u niet in het ziekenhuis hebt gelegen, kan het zijn dat u klachten ervaart zoals kortademigheid, vermoeidheid, kracht- en conditievermindering en/of concentratieproblemen. Daardoor kunt u bijvoorbeeld moeite hebben om uw werk of uw dagelijkse activiteiten en hobby’s weer op te pakken.
Het doormaken van een corona infectie is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal belastend. Het is mogelijk dat u hierdoor angst- of somberheidsklachten hebt ontwikkeld waardoor u het vertrouwen in uw lichaam bent kwijtgeraakt. Onze therapeuten kunnen u helpen om hier weer grip op te krijgen zodat u beter en eerder kunt herstellen. Indien nodig, kan dit in samenwerking met uw huisarts, een ergotherapeut of een psycholoog.

Het maken van een afspraak

Voor het maken van een afspraak is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Op basis van een intakegesprek, stellen we een individueel behandelprogramma op maat voor u samen. Afhankelijk van uw specifieke situatie vindt de revalidatie plaats bij u aan huis, of via een trainingsprogramma in onze praktijk.