Schouderproblematiek

Aan schouderklachten kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen. Zo kunnen pijnklachten veroorzaakt worden door het niet goed bewegen van het schoudergewricht, doordat de beweging niet goed door de spieren wordt aangestuurd of door bewegingsstoornissen in de gewrichten rondom het schoudergewricht. Uiteraard kunnen klachten ook ontstaan na een trauma, waarbij er een letsel is ontstaan.
Schouderklachten kunnen erg pijnlijk zijn, ook als er niet veel schade is in de weefsels. Een beetje ontstoken pees of slijmbeurs, een (beginnende) artrose, wat verkeerd bewegen door stress, eerdere klachten of klein trauma door het sporten of een val. Dit alles kan een inklemming geven aan de “cuff” spieren. Deze kleine spieren/pezen lopen tussen het dak van het schouderblad en de kop van de bovenarm door.
Een vervelende klacht is de “frozen shoulder”. Beginnend als ontsteking in het kapsel met soms veel pijn, later overgaand in een stijf schoudergewricht waarbij de beperking in het gewricht op de voorgrond staat. Manuele therapie en fysiotherapie ter ondersteuning zijn belangrijk, maar desondanks duurt volledig herstel vaak een half jaar of langer.
Schoudertrauma’s komen veel voor. Denk aan een val in het dagelijkse leven of tijdens sporten, repeterende intensieve bewegingen zoals gooien bij honkbal. Pezen kunnen geheel of gedeeltelijk scheuren, de schouder kan uit de kom. Dit alles kan veel schouderpijn geven.
Voor al deze problemen is het raadzaam om advies en begeleiding te vragen bij de schouderspecialist van Asego Fysiotherapie.

Behandeling

De behandeling van schouderklachten hangt af van de oorzaak. De schoudertherapeut zal u na een onderzoek vertellen wat de oorzaak is van uw klachten en wat de te volgen behandelstrategie is. Soms wordt er een injectie of consult bij de orthopeed geadviseerd. Het vervelende van schouderklachten is dat het herstel vaak langzaam gaat. Maar meestal herstelt het beeld zich volledig.
U kunt bij ons terecht voor alle schouder- en arm klachten. Denk daarbij aan:
  • Slijmbeursontsteking.
  • Peesontsteking.
  • Ingeklemde schouderpees.
  • Frozen Shoulder.
  • Schouder uit de kom.
  • Revalidatie na schouderoperatie.
  • Beperkte beweeglijkheid van het schouderblad.
Maar ook bij langdurige schouderklachten waarbij orthopedisch en\of fysiotherapeutische behandeling tot nu toe niet heeft geholpen.