Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner. Aan de gewrichtsranden kunnen verdikkingen (osteofyten) ontstaan.
Van alle gewrichtsaandoeningen is artrose de meest voorkomende. Het kenmerk van artrose is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen.
Symptomen zijn onder andere pijn en (ochtend)stijfheid in de aangedane gewrichten. Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid, kracht en stabiliteit van de gewrichten. De klachten van artrose leiden bij veel mensen tot minder algehele lichaamsbeweging, waardoor de spierkracht en de conditie afnemen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen leidt tot afname van klachten bij mensen met artrose van de heup en/of knie.

Beweegprogramma

Het belangrijkste is dat u in beweging blijft. Het doel hiervan is uw spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te vergroten of te behouden. Om dit doel te bereiken doet u er goed aan om minstens vijf dagen in de week minimaal een half uur matig intensief te bewegen. Matig intensief bewegen betekent dat u een verhoogde hartslag heeft en een snellere ademhaling. U krijgt het warmer, maar u bent niet buiten adem en u kunt een gesprek voeren. Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk aan een wandelingetje naar de brievenbus, op de fiets naar de supermarkt en de trap nemen in plaats van de lift. Ook zwemmen is een goede vorm van bewegen.
Het artrose-beweegprogramma is een individueel oefenprogramma van 8 weken, wat begint met een intakegesprek en een onderzoek. Tijdens deze eerste sessie worden de persoonlijke doelen vastgesteld en wordt uw situatie in kaart gebracht. De eerste 4 weken traint u tweemaal per week, de laatste 4 weken eenmaal per week. Onder begeleiding van een fysiotherapeut start u met uw training, leert u uw trainingsbelasting kennen en wordt zo mogelijk de trainingsbelasting uitgebreid. Na het beweegprogramma is het de bedoeling dat u de beweegactiviteiten persoonlijk voortzet. Dit kan bijvoorbeeld bij een sportschool, sportverenigingen of bij Asego Fysiotherapie in de vorm van een fysiofitness-abonnement.

Verwijzing

Om aan dit programma mee te doen, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Vergoeding

Het artrose programma is een beweegprogramma. U volgt uw eigen programma op maat, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Vergoeding voor dit programma is mogelijk indien u naast uw basisverzekering een aanvullende verzekering heeft afgesloten. De dekking voor dit programma kan per (aanvullende)verzekering verschillen.