Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.
Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voor welke klachten?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueeltherapeut positief worden beïnvloed. Hierbij kunt u denken aan:
 • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
 • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
 • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
 • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
 • Heupklachten
 • Knieklachten
 • Arm- en beenklachten
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden.

Belangrijk om te weten

 • De manueel therapeut maakt gebruik van specifieke behandeltechnieken, waaronder ook de zogenaamde manipulatie valt. Deze behandeltechniek wordt in de volksmond ‘kraken’ genoemd en is mits door een professional uitgevoerd een veilige en effectieve behandelmethode.
 • Het ‘kraken’ kan een onderdeel zijn van de manuele therapie; manuele therapie is echter veel breder en omvat vele behandeltechnieken. Het is een waardevolle aanvulling op de reguliere fysiotherapeutische behandeling.
 • Bepaalde specifieke nekmanipulaties kunnen in heel uitzonderlijke gevallen risico’s met zich meebrengen. Deze zullen altijd met u besproken worden vooraleer er besloten wordt een dergelijke techniek toe te passen.

Zorgverzekering

Manuele therapie wordt in de regel door de zorgverzekeraar vergoedt, het tarief is echter hoger dan de reguliere fysiotherapeutische behandeling. Vrijwel iedere aanvullende verzekering vergoedt manuele therapie. Het aantal manueel therapeutische behandelingen dat vergoedt wordt verschilt per verzekeraar.