Medical Taping

Wat is Medical Taping (MTC) nu precies?

Het Medical Taping Concept is een methode die al meer dan 10 jaar en bestaat en oorspronkelijk in Korea en Japan werd toegepast. De gedachte bij het MTC is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Sinds 1998 heeft het MTC concept ook in Europa aan bekendheid gewonnen. Ook in Nederland wordt medical taping steeds meer toegepast door opgeleide artsen en fysiotherapeuten. De tape die gebruikt wordt is hypoallergeen, ventilerend, lucht- en waterbestendig en kan 4-7 dagen op uw huid blijven zitten.

Werking

De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden:
  • Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
  • Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
  • Pijndemping
Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
  • Stimuleren van proprioceptie
  • Correcties van de bewegingsrichting
  • Vergroten van de stabiliteit
  • Neuro-reflectoire beïnvloeding

Wat zijn de toepassingsgebieden?

Het toepassingsgebied van het Medical Taping Concept is breed en kan gebruikt worden voor de nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook hematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog) en ook voor menstruatieklachten bij vrouwen. Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. Het Medical Taping Concept is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.